Op deze pagina hebben we een overzicht gemaakt van alle meest gestelde vragen rondom Sedumdakbedekking. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan vooral contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Op zoek naar ons assortiment Sedumdakbedekking? Kijk dan hier: Sedumdak

Algemene vragen Sedumdakbedekking

Sedum is kort samengevat een vetkruid. Er zijn wel honderden verschillende soorten (en kleuren). Wat Sedum kenmerkt is dat het goed leeft onder eigenlijk alle omstandigheden. Het kan lange periodes zonder water en doet het ook goed in extreme hitte. Het vraagt weinig voeding en is niet gevoelig voor infecties of ziektes. Dit maakt Sedum het ideale plantje om toe te passen op een dak.

Een groendak is een dak bedekt met Sedum of andere beplanting. Andere benamingen zijn ook wel een sedumdak, vegetatiedak, kruidendak, sedummat. In grote lijnen is er onderscheid tussen een intensief- en extensief groendak. Kort samengevat is een extensief groendak vooral geschikt voor daken zoals een garage of plat dak bij woonhuizen. Een intensief groendak is een dak (veelal op bedrijfsgebouwen) dat zelfs over bomen of grotere beplanting kan beschikken. Meer over de verschillen kun je hier lezen: Extensief groendak of intensief groendak, wat is het verschil?

Dat is afhankelijk van het type product:

Lichtgewicht Place N Go:

 • Droog: ca. 28-32 kg/m².
 • Verzadigd: maximaal ca. 40-45 kg/m²

Sedumdak Kruidenmat systeem:

 • Droog: ca. 70 kg/m²
 • Verzadigd: ca. 105 kg/m²

Lichtgewicht matsysteem:

 • Droog: ca. 18 kg/m²
 • Verzadigd: ca. 45-50 kg/m²

Dat is afhankelijk van de lokale gemeente. Veel gemeentes in Nederland geven ondertussen subsidie op Sedumproducten. Kijk hiervoor op de lokale website van je eigen gemeente.

Vragen over type Sedumdak

In ons assortiment hebben we zowel de ‘Place N Go Sedumcassette‘ als de ‘Click N Go Sedumtray‘. Beide zijn kant-en-klare trays die je zo op je dak kunt plaatsen. Makkelijker wordt het niet. Het verschil tussen beide producten is het gewicht van de totale tray. De Place N Go is een speciale lichtgewicht tray. De tray heeft geen kunststof omranding (ideaal als je tegen de rand van een dak aankijkt), maar kan daarentegen weer wat minder water bufferen dan de Click N Go. De Click N Go wordt daarnaast standaard met een onderdoek geleverd. Beide zijn verder zeer makkelijk in gebruik voor plaatsing alsmede in het onderhoud.

De sedumtrays zijn kant-en-klaar dat betekent dat het echt enkel de trays op het dak plaatsen is (eventueel met onderdoek) en dat is het. Het matsysteem zijn verschillende lagen die je over elkaar uitrolt op het dak. Iets arbeidsintensiever, daardoor wat goedkoper. Wel kunnen de sedummatten als sedumdakbedekking iets meer water bufferen.

Er zitten vele voordelen aan sedumdakbedekking. De grootste zijn dat het regenwater opslaat, het zorgt voor een schonere lucht, verhoogt de isolatiewaarde en het biedt ruimte voor vogels en insecten. Daarbij is het een duurzaam product wat bijdraagt aan het milieu.

Vragen over aanleg

In principe kun je een groendak in elk seizoen aanleggen, alleen zijn de lente en herfst het meest geschikt. Dat heeft twee redenen. Namelijk deze seizoenen zijn het beste voor de plantgroei en loop je het minste risico op uitdroging van de planten. Plus dit zijn de prettigste tijden om werk te verrichten op een dak, vanwege het weer. De lente is bij uitstek het meest geschikt om de volgende redenen:

 • De planten in hun groeispurt zitten, dan groeien ze snel en daardoor zie je sneller resultaat.
 • De natuur (regen) helpt mee vochtig houden van het aangeplante sedumdak.
 • In de zomertijd direct bloemgroei in je groendak.
 • Het groendak in de zomerperiode goed aangeslagen is en direct kan zorgen van verkoeling van je woning.
 • Het is lekker om buiten te werken en bestaat er minder kans op gladde en natte daken, dus veiliger werken.

Ga je voor de herfst? Dan is het juist gunstig dat de ontwikkeling van het wortelstelsel goed op het dak start en dat je in de lente en zomer direct veelvuldige bloei hebt. Wel is het zaak om in de herfst je groendak vrij te houden van bladeren.
In de winter aanleggen kan ook. Echter mag het niet vriezen. Verder duurt het wat langer voordat het Sedum gaat groeien en uitschieten. Als je een Sedumdak gaat aanleggen in de zomer en het is een warme en droge periode zorg dan dat je dagelijks je groendak bewaterd voor zeker 2-4 weken. Op dagen dat het extreem warm is liever zelfs twee keer per dag. Het nadeel van de zomer is dat je de eerste bloeiperiode van het Sedumdak mist.

Bijna elk plat dak is geschikt voor de toepassing van Sedumdakbedekking. Denk aan woningen, schuren, carports, garages of tuinhuisjes. Wel is het belangrijk voor de trays dat het een plat dak betreft en dat de constructie van het dak het totale gewicht kan dragen. Op de bouwtekening staat vaak de maximale dakbelasting aangegeven. Twijfelt u over de maximale belasting? Vraag dan een constructeur.

Bevat het dak waarop u het Groendak wilt gaan aanleggen nu dakgrind? Dan is de vervanging voor een Sedumdak geen probleem. Het Sedum is namelijk lichter dan dakgrind.

Ja, dat kan. Bij voorkeur incidenteel zodat het Sedum niet teveel kan beschadigen. Liever niet tijdens een vorst periode het Sedum belopen. De kans op het beschadigen van het Sedum is dan te groot. Voor regulier onderhoud, zoals bemesten of wat onkruid verwijderen is het geen probleem om het Sedum te belopen.

Vragen over levering

In principe zijn al onze Sedumdakbedekking producten op voorraad. Dat betekent dat ze binnen 1 tot 3 werkdagen geleverd worden. Op maandag vinden er geen leveringen van Sedum plaats, dit omdat de producten dan een weekend lang opgestapeld staan. Dat komt de kwaliteit niet ten goede.

Onze Sedumbemesting wordt via regulier postpakket geleverd. Hiervoor geldt, op werkdagen voor 15.00u bestelt, zelfde werkdag verzonden. Afhalen van Sedumbemesting is ook mogelijk.

Levering vindt plaats met een trailer met kooiaap (mobiele heftruck) of palletwagen. De kooiaap / palletwagen kan enkel lossen en rijden op verharde wegen. Het is dus geen probleem om de pallets op de oprit te plaatsen, mits deze voldoende verhard is. Levering op eigen terrein geschied altijd op eigen risico.

Het is aan te raden om de trays of matten af te stapelen na levering. Zodat ze niet te lang op de pallet opgestapeld blijven liggen.

Doordat Sedum levende planten zijn willen we liever niet dat de pallets te lang opgestapeld zijn. Onze transporteur laad op dag 1 en levert de volgende dag uit. Op het moment dat er op maandag geleverd zou worden, betekent dit dat de pallets al op vrijdag geladen dienen te worden. De pallets met Sedum staan dan het gehele weekend opgestapeld. Dat komt de kwaliteit niet ten goede. Om die reden is maandag geen leverdag voor Sedumproducten.

Het is aan te raden om de trays of matten af te stapelen (en de matten uit te rollen) na levering. Zodat ze niet te lang op de pallet opgestapeld blijven liggen. In het voorjaar / zomer kunnen ze eventueel 1 nacht op de pallet blijven en in het najaar / winter 2 nachten. Toch adviseren we de producten zo snel mogelijk van de pallet af te halen.

Vragen over onderhoud Sedumdakbedekking

Bij perioden van 3-4 weken van droog en warm weer heeft het sedumdak geen water nodig. De blaadjes van de planten kleuren enkel wat rood. Als de droogte langer aanhoud is het goed om het sedumdak maximaal 2x per week te bewateren met een tuinslang. Qua tijdstip kun je dit het beste doen in de avonduren.

Een groendak is zeer onderhoudsarm, maar niet volledig onderhoudsvrij. Het verwijderen van ingewaaide onkruiden en enkele keren per jaar bemesten is nodig om het groendak mooi groen te houden. Voor het uitvoeren van onderhoud is het geen probleem om de planten te belopen. Ze zijn sterk genoeg om dit op te kunnen vangen. Klik hier voor meer informatie over het Sedumdak onderhoud.

Ja, dat kan. In ons assortiment bieden we ook Sedum zaden aan. Deze zaadjes zijn geschikt om wat te kunnen bij zaaien, of vanaf niets een Sedumdak zelf aan te leggen. Let wel, gemiddeld duurt het 1.5 tot 2 jaar voordat de zaden echt mooi dichtbegroeid zijn.

Snel aan de slag?

ZC_Ad 10x10_Sedumtray