Wat is Sedum Dakbedekking?
Sedum dakbedekking (ook Sedumdak of groendak genoemd) is een vorm van ecologische dakbedekking die gebruik maakt van levende vetplanten. Deze plantjes hebben een uitstekende weerstand tegen droogte, felle zon en temperaturen onder nul, en doen het daardoor prima op de Nederlandse en Belgische daken. De meeste plantensoorten op onze daken horen thuis in het botanische geslacht Sedum. Maar een Sedumdak kan ook vetplanten zoals Sempervivums, grassen, kruiden, bloemplanten en zelfs struiken bevatten.

Sedum dakbedekking wordt nog maar een jaar of tien gebruikt als alternatief voor dakpannen, leisteen en dakleer. In die tijd is het een erg gewilde manier van dakbedekking geworden, en de mogelijkheden van de aanleg van een Sedumdak neemt elk jaar toe. Sedum dakbedekking is het eenvoudigst aan te leggen op platte en licht hellende daken van woningen en bedrijfsgebouwen. Maar ook steilere daken worden regelmatig bekleed met een laag aarde waarin de bloeiende, mooie planten wortelen.
Het aanleggen van een Sedumdak heeft verschillende voordelen die dit type dak erg populair maken.
- Aantrekkelijke dakbedekking. Een zee van levende, groeiende planten wordt door veel mensen mooier gevonden dan dakleer, leisteen of pannen. Niet alleen de veelkleurige bloemschermen van de Sedum, maar ook de variatie in vormen en kleuren van de dikke bladeren is prachtig om te zien.
- Ecologisch verantwoord. De bloemen op een Sedumdak bieden nectar aan nuttige insecten zoals zweefvliegen, bijen en vlinders, diersoorten die het moeilijk hebben in de Benelux. Vogels nestelen en voeden zich op een Sedumdak, en ook andere beestjes vinden er een veilig onderkomen. Zo draagt u met een Sedumdak bij aan de biodiversiteit van uw woonplaats.
- Uitstekende isolatie. Sedumdaken hebben als ondergrond een laag plantaarde. Deze aarde isoleert het onderliggende gebouw zeer goed, waardoor het koel blijft in de zomer en warmte vasthoudt in de winter. Een Sedum dakbedekking zorgt zo voor lagere stookkosten en een aangenamer leef- en werkklimaat.
- Voorkomt wateroverlast. Harde dakbedekking zoals dakpannen laat regenwater direct afstromen. In de hevige regenbuien die we steeds vaker meemaken leidt dat tot wateroverlast in de straten, omdat het rioolstelsel al het water niet aankan. Een Sedumdak houdt het regenwater juist een tijdlang vast en geeft het over een lange tijd vrij, zodat de afvoeren van de straten minder sterk belast worden.
- Koelt de omgeving af. Dakpannen, metalen dakbedekkingen en leisteen warmt snel op en straalt de warmte van de zomerzon de hele dag uit. Daardoor kan het rond een stenen dak zeer warm worden. De koele, vochtige aarde van een Sedumdak verlaagt de omgevingstemperatuur, en dat is voor de gebruikers van het pand een groot voordeel tijdens de extreem hete zomers van tegenwoordig.
Welke dakbedekking kan onder een Sedumdak?
Overweegt u om een Sedumdak aan te leggen? Dan is het goed om te weten dat uw oude dakbedekking in de meeste gevallen niet eens hoeft te worden verwijderd. Een dakbedekking met Sedumplanten kan gewoon over een bestaande versleten of beschadigde laag dakpannen, dakleer of leisteen worden gelegd. Dat is in feite meestal zelfs aan te raden, omdat de oude dakbedekking het gewicht van het Sedumdak helpt te verdelen.
Daken met een bedekking van EPDM, PVC en bitumen (dakleer) zijn over het algemeen al waterdicht. Hierop kan direct een laag plantaarde worden aangebracht, waarin de Sedumplanten kunnen worden gezet. Deze types dakbedekking voorkomen dat water uit de plantaarde naar binnen doordringt. Vaak zijn deze materialen bestand tegen het ingroeien van plantwortels; als ze wat ouder zijn, kunnen ze eerst bedekt worden met een (goedkope) laag wortelwerende folie.

Bestaat uw dak niet uit bitumen, PVC of EPDM? De eerste stap is dan het leggen van een doorlopende waterdichte folie, vaak gemaakt van hoogwaardig PVC of EPDM. Dit zeil bedekt de hele onderliggende dakbedekking en is erg taai en bestand tegen slijtage. Het voorkomt dat water en plantaarde doorlekken naar het interieur van het pand. Als het folie ligt, worden de randen en/of de goten van het dak vaak voorzien van kiezels of andere grove materialen voor de afwatering. Ook wordt er in de opening van de afvoerpijp een draadrooster gezet. Hierdoor kan het nieuwe Sedumdak uitstekend water afvoeren.
De bovenstaande standaard aanpassingen maken de meeste soorten dakbedekking in minder dan een dag geschikt voor de aanleg van een Sedumdak. In de laatste stappen worden dan plantaarde aangebracht en worden Sedumplanten op het dak gezet. Een populair alternatief is het plaatsen en verbinden van al goed begroeide plantcassettes op het dak.
Een Sedumdak aanleggen, is uw dak geschikt?
Het belangrijkste criterium voor het aanleggen van een Sedumdak is de draagcapaciteit van het dak. Een dakbedekking met Sedum heeft een laag plantaarde van tussen de 50 en 120 kilo per vierkante meter nodig. De meeste daken van redelijk tot goed onderhouden woningen en bedrijfspanden vormt dit gewicht geen probleem.
Een Sedum dakbedekking is het best geschikt voor platte daken en daken met een hellingshoek tot zo’n 30 graden. Op dergelijke dagen blijft de plantaarde, ook bij hevige regenval, uitstekend liggen. Een dek met een steilere hellingshoek kan ook voorzien worden van een Sedumdak. Dan worden er eerst trapvormige plantbakken op het dak bevestigd.
Iemand die twijfelt over de dragende capaciteit van zijn dak doet er goed aan om een meting te laten uitvoeren door een professional. Deze vakman kan nagaan of het dak het gewicht van een (nat) Sedumdak kan dragen. Als de draagcapaciteit van het dak te laag is of als de balken ervan bijvoorbeeld versleten zijn, kan het dak verstevigd worden, waardoor de draagcapaciteit sterk verhoogd wordt en er op een veilige manier een Sedumdak kan worden geplaatst.
Het is op grotere daken ook mogelijk om een intensief groendak aan te laten leggen, waardoor de bovenkant van het pand in een soort tuin veranderd. Op zo’n groendak kunnen zelfs bamboe, struiken en kleine bomen groeien. Omdat er voor dit type groendak een diepere laag plantaarde moet worden aangebracht, moet het dak veel steviger zijn of worden gemaakt. Een intensief groendak wordt vooral aangebracht op bedrijfspanden, maar er zijn ook mogelijkheden voor bezitters van villa’s en moderne woningen.