Wat zijn groene daken?
Groene daken zijn eigenlijk elke toevoegingen van groeiende planten op daken. Afhankelijk van het type sedumdak dat je installeert, kan dit een modulair systeem zijn of bestaan uit diverse drainerende lagen. Echter moeten alle groene daken aan een aantal belangrijke punten voldoen, zo dient het voldoende wortelwerend zijn om wortel-ingroei in het bestaande dakoppervlak te voorkomen. Plus dient het waterdicht te zijn, om te voorkomen dat vocht in het dak kan trekken.
Verschillende typen groene daken
Binnen de groene daken zijn twee hoofdcategorieën, intensieve en extensieve groendaken. Het grootste verschil zit in de grootte en hoeveelheid planten die erin geplant kunnen worden. Bij extensieve groene daken is dat vaak beperkt tot sedums en grassen. Ofwel, vegetatie met een kort wortelsysteem. Bij intensieve groene daken kunnen dit zelfs hele bomen en struiken zijn.
Een ander belangrijk verschil tussen is de hoeveelheid onderhoud die ze nodig hebben. Intensieve groene daken, zoals de naam doet vermoeden, hebben veel onderhoud nodig. Deze planten hebben gelijkwaardig onderhoud (zoals snoeien) als planten in een tuin. Een extensief groendak, het standaard Sedumdak, heeft veel minder onderhoud nodig, omdat ze vaak bestaan uit planten die langzaam groeien en weinig water nodig hebben. Ze onderhouden zichzelf eigenlijk. Extensieve groendaken vragen enkel jaarlijks klein onderhoud. Zoals onkruid verwijderen en Sedum bemesten.

Bij intensieve groendaken kun je zelf kiezen welke beplanting en bloemen je in je groendak wilt hebben. Een volledige daktuin kan ontworpen worden (mits de dakconstructie dit uiteraard ook kan dragen). Dus waar de extensieve vooral bedoeld is voor weinig onderhoud en mooi groen (uit)zicht is de intensieve variant juist meer tuinieren op het dak, waar je zelfs tussendoor kunt lopen.
Beide groene daken bestaan uit verschillende lagen. Deze lagen vormen de basis voor de planten om in te groeien. De lagen kunnen bestaan uit verschillende soorten grond, matten en andere materialen om voedingstoffen vast te houden en overtollig water af te voeren. Met de lagen wordt als het ware een natuurlijke bodemlaag nagebootst, welke het regenwater filtert en tegelijkertijd de planten voorziet van voldoende voeding.
Voordelen groene daken
Er zijn verschillende redenen waarom iemand een groendak zou willen. Kort samengevat, veelal om de omgeving en/of hun eigen woongenot te vergroten.
Voordelen voor de omgeving
- Groene daken zijn een buffer voor overvloedig regenwater, waardoor minder druk op het rioolsysteem komt te staan bij hevige regenval.
- In druk bebouwde omgevingen kunnen groene daken warmte afgifte door gebouwen verminderen, aangezien zwarte daken veel warmte kunnen opnemen en afgeven.
- De planten in een groendak vangen veel smog en andere vervuilingen uit de lucht op.
Persoonlijke voordelen
Er zijn ook persoonlijke voordelen voor jou als huiseigenaar als je groendak installeert, namelijk;
- Een groendak creëert een natuurlijke barrière tegen geluid.
- Aangezien het dakoppervlak is bedekt met planten, beschermt het je dak tegen weersinvloeden.
- De isolerende werking van groene daken zorgt voor kostenbesparing in de stookkosten.
- Een groendak werkt brandvertragend.
- Potentieel waarde verhogend voor het huis.
- Met onze sedumdak producten makkelijk te installeren.
Nadelen van groendak
Hoewel een groendak voordelen heeft voor de omgeving en jezelf, kan het naast de extra kosten nog een aantal onvoorziene kosten met zich mee brengen.
- Het dakoppervlak kan soms het gewicht van een groendak niet goed aan, waardoor er verzakkingen kunnen plaatsvinden. Controleer dus altijd eerst of je dakconstructie wel berekend is op het gewicht.
- Mochten plantwortels toch in het dakbeschot groeien, dan kan reparatie hiervan kostbaar zijn.
Hoe is de ontwikkeling van groene daken tot stand gekomen?
De eerste groene daken zijn al lang geleden ontwikkeld. De vroegste beschrijving van een groendak zijn bijvoorbeeld de hangende tuinen van Babylon in de 4de eeuw voor christus. Destijds was het gebouwd op een stenen oppervlakten door het gebruik van teer en riet als beschermingslaag.
De moderne methode voor het bouwen van een groendak, is ontwikkeld in de jaren ’60 in Duitsland. Zij creëerde het laagsysteem, dat we tegenwoordig nog steeds gebruiken. Groene daken zijn daardoor al redelijk normaal in Europa, echter in de Verenigde Staten begint het nu pas aan populariteit te groeien.
Moderne groendaken verschillen ook ten opzichten van vroeger, doordat de technologie ook zeer grote stappen voorwaarts heeft gemaakt. De lagen kunnen tegenwoordig bestaan uit grond, drie verschillende stoffen, drainageplaten en matten. De drainagesystemen zijn tegenwoordig beter ontworpen, zodat deze het water langzaam wegvoeren. Op deze manier heeft het groendaksysteem nog minder onderhoud.