Wat is nu het verschil tussen een intensief en extensief groendak? Deze daken onderscheiden zich o.a. van elkaar in de dikte van de opbouwlaag, het gewicht van de opbouw en de mate van onderhoud die nodig is voor de planten. Naast deze verschillen zijn er nog een aantal grote verschillen, waarop we ingaan in deze blog.

Wat is een Extensief groendak

extensief groendak

Een extensief groendak kom je vaak tegen op woonhuizen en kleine bedrijfsgebouwen. Extensieve groendaken plaats je het beste op plekken waar je niet vaak loopt, enkel voor eventueel onderhoud van het groendak of dak zelf. Een extensief groendak is ook geschikt om op schuren of garages te plaatsten. Extensieve groendaken zijn, naast dat ze een mooi groen uitzicht geven, zo ontworpen dat ze efficiënt water kunnen opslaan en een goede warmte-isolatie geven zonder het dak te zwaar te belasten door een hoog gewicht.

De dikte van de beplantingslaag bij een extensief groendak varieert van 4cm tot 15cm. Vanwege deze laagdikte en daarmee de hoeveelheid water die de laag kan opslaan worden vaak enkel sedums en grassoorten gebruik. Deze plantsoorten hebben namelijk een ondiep wortelsysteem en een lage vochtbehoefte. Tevens wordt vaak de verscheidenheid aan plantsoorten laag gehouden om het onderhoud van het groendak simpel te houden en te zorgen dat alle planten min of meer dezelfde vochtbehoefte hebben.

Sedumtray Sempergreen
Sedumtray

Een extensief groendak is gemakkelijk zelf te installeren en wordt vaak later op een bestaand dak aangelegd. Afhankelijk van het type extensief groendak ( sedumtray’s of sedummatten) is het extra gewicht waarmee het dak belast wordt ongeveer 45kg/m² tot 150kg/m²

Een extensief groendak is de veelgemaakte keuze door huiseigenaren, omdat het een redelijk eenvoudig te installeren systeem is en een stuk vriendelijker voor de portemonnee.

Wat is een Intensief groendak

Appartementencomplex met een intensief groendak

Intensief sedumdak wordt veelvuldig gebruikt op daken van grote bedrijfsgebouwen, waar men grote groene plantsoenen of daktuinen wil creëren, waarin allerlei soorten en type planten kunnen groeien. Op deze intensieve groendaken kunnen diverse soorten grassen, groene bodembedekkers, bloemen, bosschages en zelf bomen staan. Vaak lopen er ook looppaden tussen de verschillende plantsoenen door om te kunnen lopen naar plekken met bijvoorbeeld bankjes en tafel waaraan mensen kunnen ontspannen, dineren of werken in een parkachtige omgeving.

Voor een intensief groendak wordt een beplantingslaag gebruikt die dieper is dan bij een extensief groendak. Hierdoor kan op een intensief groendak grotere beplanting gebruikt worden. Een intensief groendak wordt dan ook vaak een daktuin genoemd. Een intensief groendak heeft vanwege de grotere en diversere beplanting ook meer onderhoud nodig. Alle beplanting heeft namelijk bemesting en water nodig, sommige planten moeten ook worden gesnoeid. Vaak bevat een intensief groendak ook een irrigatiesysteem.

De beplantingslaag bij intensive groendaken beginnen bij een laagdikte van 15cm. Als alle planten zijn gepland en de grondlaag vochtig is kunnen intensieve groendaken tot wel meer dan +/- 700 kg/m² wegen, daarom is het erg belangrijk dat de irrigatie- en drainagesystemen optimaal werken om de kans overbelasting van de dakconstructie te voorkomen.

De verschillen tussen en extensief en intensief op een rij

Wat zij nu de grootste verschillen tussen en extensief groendak en een intensief groendak? We hebben het puntsgewijs voor je op een rij gezet.

Extensief groendak

  • Gemakkelijk zelf te installeren.
  • Beplantingslaag dikte 4 – 15 cm.
  • Laag in onderhoud.
  • Lage diversiteit aan plantsoorten. (enkel sedum en grassen)
  • Lage dakbelasting 45 – 150 kg/m².
  • Relatief lage waterbehoefte .

Intensief groendak

  • Alleen installatie door professional.
  • Beplantingslaag dikte >15 cm.
  • Hoog in onderhoud.
  • Hoge diversiteit aan plantsoorten.
  • Hoge dakbelasting tot wel 700 kg/ m².
  • Relatief hoge waterbehoefte.

Wil je meer lezen over groendaken, dan ook onze andere blogs op onze informatie sedumdak pagina. Daar vind je alle blog handig op een rij!