25 jaar Buyens Zandhandel – BN De Stem

Tumbnail BN-de-Stem-Zandcompleet

Zoet zand in Zevenbergen

25 jaar buyens BN de Stem

Op 16 juli 2010 is het precies 25 jaar geleden dat Toon Buijens (51) uit Noordhoek zich liet inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Hij kocht toen een tien jaar oude kraan en huurde een betonplaat bij een boer waarop hij zijn materiaal stalde. Zo start hij zijn grondverzet- en kraanverhuurbedrijf. “het was een sprong in het diepe”, zegt hij. Maar wel een die goed uitpakte. “Met hard werken en inzet kun je ver komen”, kan hij na 25 jaar ondernemerschap zeggen. De Noordhoeker heeft in die jaren op veel ontwikkelingen in zijn vakgebied moeten inspelen. Hierdoor deed hij veel meer dan alleen grondverzet. “Noordhoek was in de jaren tachtig nog een ‘champignonsdorp’. Ik werkte in het begin met name voor kwekers die wilden verbouwen of uitbreiden”. Ook met de vlasgeschiedenis van de regio kreeg hij te maken. In Standdaarbuiten en Noordhoek sloopte hij bunkers van de oude vlasroterijen.

Begin jaren negentig liep de champignonteelt in Noordhoek terug, maar was industrieterrein Moerdijk in opmars. Buijens’ bedrijf werd hierdoor een aannemingsbedrijf in grond-, weg- en waterbouw. In die jaren werd ook het milieu een hot item. Zo voerde de overheid ‘Actie Tankslag’ uit: oude olietanks die in de grond zaten, moesten worden gesaneerd. Buijens zag er toekomst in en rond 1995 richtte hij Moerdijk Bodemsanering (MBS) op en later Teken- en Projectontwikkelingsbureau Moerdijk (TPM). Buijens: ‘Het was een groot voordeel dat deze verschillende bedrijven konden samenwerken. Hierdoor hadden we het werk in eigen hand”. Een groot project was bijvoorbeeld de bodemsanering van het oude van Opstalterrein in Zevenbergen. Verder voerde de onderneming veel bodemsaneringen voor Defensie uit.

Toen het bedrijf op zijn grootst was, waren er acht, negens mensen in dienst. Die hadden de beschikking over drie vrachtwagens en drie kranen. Inmiddels doet Buijens het rustiger aan. MBS is verkocht en hij is terug naar de eenmanszaak. De zandhandel is nog steeds onderdeel van het bedrijf. Op de loswal aan de Schansdijk in Zevenbergen komt via de Roode Vaart zoet zand per schip aan. Buijens: “het meeste gaat naar het renoveren en aanleggen van sportvelden”. De Noordhoeker wil 16 juli in ieder geval niet ongemerkt voorbij laten gaan. Hoe precies, dat weet hij nog niet.