Groendak / Sedumdak

In onze steden is steeds vaker minder ruimte voor groen. De perfecte oplossing voor meer groen is een mooi groendak (ook wel Sedumdak genoemd)! Een groendak ziet er niet alleen prachtig uit om naar te kijken, maar het heeft ook vele andere voordelen, zoals dat het bijdraagt bij aan de waterberging, het geeft warmte- en geluidsisolatie, het zuivert de lucht en draagt ook nog eens bij aan grotere biodiversiteit!

Voordelen van een Groendak

  • Direct een groen dak met weinig onderhoud.  De Sempergreen® Sedum-tray is voorbegroeid en direct al voor 95% bedekt. Dus nagenoeg geen ruimte voor onkruidgroei, wat zorgt voor minimaal onderhoud.
  • Prachtig om naar te kijken. Door de verscheidenheid van aan Sedums, kruiden, grassen en waardplanten die in de kant-en-klare tray verwerkt zitten.
  • Absorbeert het regenwater. De wateropslag in de planten, het substraat en drainage zorgt voor vertraagde afvoer naar het riool, waardoor minder druk gelegd op de afvoercapaciteit van het riool.
  • Verlaagt omgevingsgeluid binnen & buiten. Een groendak werkt als een geluidsbarrière voor uw huis. Het absorbeert geluid en zorgt voor meer omgevingsrust.
  • Verlaagt omgevingstemperatuur. Een groendak absorbeert het zonlicht voor 50% en reflecteert het voor 30%. Het creëert een koeler en fijner binnenklimaat, waardoor de airco minder hoeft te werken.
  • Verhoogt biodiversiteit. De beplanting bevordert de leefomgeving van vlinders, vogels en insecten.

Is mijn dak wel geschikt?

Bijna elk plat dak is geschikt voor de toepassing van een groendak. Denk aan woningen, schuren, carports, garages of tuinhuisjes. Wel is het belangrijk voor de trays dat het een plat dak betreft en dat de constructie van het dak het totale gewicht kan dragen. Op de bouwtekening staat vaak de maximale dakbelasting aangegeven. Twijfelt u over de maximale belasting? Vraag dan een constructeur.

Voor de belasting dient u rekening te houden met 80kg per m2 en een maximale dakhelling van 10 graden

Meest gestelde vragen over een Groendak

Kan ik zelf een groen dak aanleggen?
De tray is kant-en-klaar. Het enige wat u hoeft te doen is een onderdoek te plaatsen op uw dak (ter bescherming van het dak) en daarop de trays te plaatsen. De trays klikken aan elkaar vast. Verder niets.
Hoeveel weegt een groendak?
Het totale gewicht van het groendak is afhankelijk van de m2 van uw dak. Een tray weegt verzadigd met vocht maximaal 80kg per m2. Om de belasting op uw dak uit te rekenen, rekent u dus het aantal m2 uit (lengte x breedte) en vermenigvuldigt dit met 80.
Wat voor onderhoud heb ik aan mijn Groendak?
Een groendak is zeer onderhoudsarm, maar niet volledig onderhoudsvrij. Het verwijderen van ingewaaide onkruiden en enkele keren per jaar bemesten is nodig om het groendak mooi groen te houden. Voor het uitvoeren van onderhoud is het geen probleem om de planten te belopen. Ze zijn sterk genoeg om dit op te kunnen vangen.
Groeit onkruid in mijn Groendak?
Er is een minimale kans op onkruidgroei doordat de ondergrond volledig is afgedekt. Een kleine hoeveelheid onkruid kan erin komen door inwaaiende zaadjes. Echter kan dit onkruid zich niet diep wortelen en zal het niet volwaardig groeien. Met het jaarlijkse onderhoud kunt u het eventuele onkruid gewoon verwijderen.
Kan ik mijn Groendak een heel jaar rond aanleggen?
Ja, dat kan. Als de aanleg in een warme en/of droge periode plaatsvindt, raden wij wel aan om de trays de eerste 2 a 3 weken regelmatig te bewateren. Zo kunnen de wortels zich beter hechten.